עבור האדריכליות ומעצבות הפנים ריקי גרוזמן ומיכל גלובן, העובדה שהן שונות מבחינת השקפתן הדתית, לא רק, שלא מפריע להן, אלא אפילו עוזר להן מבחינה מקצועית.

"דווקא השוני הזה הוא החוזק שלנו" אומרת מיכל, הצלע שאינה שומרת מצוות, "כל אחת מביאה את יתרונותיה ומוסיפה לתוצאה הסופית. אדריכל הוא לא רק אדריכל" היא מוסיפה בחיוך "הוא כלכלן, חשב, אומן, פסל, צייר ואפילו פסיכולוג שצריך לקשר בין בני זוג ולמצוא את עמק השווה בין טעמים שונים, זה מגוון של מקצועות שונים שנותנים את התמונה המלאה. מאחר וכך, השוני בינינו, העולמות השונים שאנחנו מביאות, רק עוזרים להביא עוד גוונים ויכולות". כשביקשתי דוגמא ספציפית הן הציגו בפניי את הפרויקטים הייחודיים שלהן דווקא בעולם הישיבות ובתי הכנסת "העולם הזה של ישיבות ובתי כנסת היה זר לחלוטין למיכל" מספרת ריקי, השותפה החרדית "לא רק מבחינה מקצועית אלא גם מבחינה זו שמדובר בעולם שלם שזר לה. כשקיבלנו פרויקט של בית כנסת, לקחתי אותה לבתי כנסת, הכרתי בפניה אל העולם הזה, לימדתי אותה על הפעילות, על הצרכים ואז נתתי לה להביא את שלה לתוך העולם הזה.. התוצאה הסופית הייתה מדהימה, ודווקא משום שהיא מגיעה מבחוץ יש לה את הראש הפתוח והרעיונות החדשים". מיכל: "בכל תחום יש תפיסה מסוימת ופתאום מגיע מישהו מבחוץ עם חשיבה חדשה, שונה, בלי קיבעונות שנוצרו וזה מה שיוצר דברים חדשים. השילוב הזה הוא מיוחד במינו".


אחת הדוגמאות המרהיבות לשילוב הכל כך מיוחד הזה, הוא בית הכנסת של הקהילה המרוקאית בנחלת יצחק. בית הכנסת אמנם נבנה ותוכנן לפי צרכיה המיוחדים והמסורתיים של הקהילה, אך העיצוב, ללא ספק הינו 'אחר' ומביא משהו חדש שלא נראה עד היום.

ריקי גרוזמן ומיכל גלובן פתחו את RM STUDIO  בשנת 2005. כל אחד מהן עבדה כ-10 שנים כשכירה במשרד אדריכלים גדול ועסקה בפרויקטים גדולים, ביניהם תכנון ועיצוב בתי מלון. לדעתה של ריקי, העובדה הזו, שכל אחת מהן נחשפה בתחילת דרכה לפרויקטים גדולים ומגוונים הביאה אותן היום למקום בו אין פרויקט שהוא גדול או מסובך מידי עבורן. "כשאת מתחילה את הדרך כשכירה במשרד גדול" היא אומרת "את מתחילה את הדרך לא עם תוספת של חדר על הגג, או שינוי חדר רחצה, אלא עם פרויקטים גדולים ומורכבים. כשפתחנו את העסק הפרטי שלנו, הגענו עם כל כך הרבה ניסיון וידע, שיכולנו מיד לקפוץ אל המים העמוקים" אחד התחומים בו התנסו שתיהן כשכירות הוא תכנון ובניית בתי מלון. "תכנון ועיצוב בתי מלון זו הרמה הגבוהה ביותר" אומרת ריקי "עיצוב בית מלון כולל בתוכו את כל סוגי החללים: חדר אוכל, מגורים, דלפק קבלה, אולמות, בריכה, חדר כושר ועוד ועוד, ניתן לומר שאין תחום בו לא נגענו.."

RM STUDIO אחראית למגוון רחב וגדול של פרויקטים, חלקם משלב התכנון ועד שלב הריהוט, ברחבי הארץ, החל מבנייה ציבורית הכוללת בתי כנסת, בתי ספר, ישיבות, ותלמודי תורה, עבור בבתי מלון, משרדים, מכוני יופי וכושר, עבודה עם חברות בנייה, ובנייה פרטית, חלקה עבור תושבי חוץ.

דוגמא לפרויקט ששילב את יכולותיהן של ריקי ומיכל, הינו בית נופש, על מגרש 1.5 דונם. בית הנופש הינו וילה פרטית של זוג הורים, תושבי חוץ, שילדיהם מפוזרים בעולם, שרצו שלהם ולילדיהם יהיה מקום להגיע אליו ולהיות בו יחד. מיכל: "הם העדיפו לבנות לעצמם בית, במקום ללכת בכל פעם לבית מלון. הם מגיעים אל המקום לשבתות, לחגים ולחופשות. "מדובר ב-7 סוויטות, כשבכל סוויטה יש חדר שינה, אמבטיה ומרפסת שפונה לנוף. המטבח" אומרת ריקי "מבחינת כשרות היה צריך להיבנות בצורה כזו שיתפקד גם כשאין עקרת בית אחת. ולכן ההפרדה בין בשרי, חלבי ופרווה היא מאד ברורה. בגלל הקרבה לים, הבית מצופה באבן כורכר וכולו בנוי מחומרים חזקים ויציבים בגלל מזג האוויר הייחודי. זה בית בלי וילונות ושטיחים, כי עיקר הבית הוא בחוץ, כי זה לא למגורים. יש גם חדרים עם מיטות תינוק ושידות החתלה, זה חצי בית מלון חצי בית וההשקעה הגדולה שלנו הייתה בהפיכתו למשהו נוח לשימוש..

מיכל: "הכנו כמה דוגמאות לבית, אחת מהן הייתה מורכבת מאד, מרשימה, והשנייה יותר סולידית.. בעל הבית מאד התלבט בין שתיהן. התערבתי ואמרתי לו: "אתה בן אדם צנוע, בית מרשים זה לא אתה.. אני ממליצה לך ללכת על הדגם הסולידי יותר. זה מה שהוא בחר בסופו של דבר"..

  אם הייתן צריכות לייחד את המשרד שלכן, על פני משרדים אחרים, איזו כותרת הייתן נותנות לו?

ריקי גרוזמן: "אני חושבת שהחוזק שלנו הוא ביסודות, בתכנון הבסיסי, שיהיה נכון, שהפרופורציות יהיו מדויקות. צריך להבין שאת הסגנון והאסטטיקה ניתן תמיד להלביש, להחליף, הם, עם כל הכבוד, משחקים תפקיד מישנה. אבל תשומת הלב העיקרית היא בבסיס. מבחינתנו עד שהבסיס לא תפוס עד הסוף, לא נשב על האסטטיקה. בנוסף לזה אני יכולה לומר שגאוותנו היא ברמת התוכניות שלנו. אני יודעת בוודאות, שגם בהשוואה לאחרים, רמת התוכניות שאנחנו מוציאות מאד גבוהה, לא בסטנדרטים המקובלים, זה משהו שאנחנו שומעות גם מבעלי המקצוע שאנחנו לוקחות, ועובדים על סמך התוכניות האלה"..

מיכל: "לדעתי זו הייחודיות שלנו, אין אצלנו תוכניות מגירה, אין פרויקט שגדול לנו מידי, ואין אחד שקטן עבורנו. מצד אחד עשינו כבר פרויקטים שהם כמעט עיר שלימה ומצד שני פרויקטים דלים מאד מבחינה תקציבית – שזו מומחיות בפני עצמה, לא פחות מפרויקט גדול. לפעמים אפילו יותר" היא מוסיפה.

אז בעצם ניתן לומר שהייחודיות שלכן היא חוסר הייחודיות? אני שואלת בחיוך..

מיכל: "לא הייתי רוצה שמישהו יכנס לבית ויגיד יש פה חותמת של מיכל וריקי. דווקא הגיוון והסגנונות השונים זה יותר מעניין ומעשיר. המגוון, זה מה שמעניין, זה לא רק בנייה רוויה או פרטית, פעם בית כנסת, פעם דירה, פעם ישיבה, הצעה לבית מלון, זה היופי של המקצוע והנכונות שלנו להיכנס לכל פרויקט.  אדריכל צריך לדעת לעשות הכול.. יש בעבודה שלנו הקטע של להפוך חסרון ליתרון. לפעמים יש אילוצים, יש תוך כדי שיפוץ קורות ועמודים, ואז הדרך שלנו להתמודד עם זה, זה לשלב את זה בתוך התכנון ככה, שייראה כאילו רצינו מלכתחילה שכך יהיה.. לפעמים דברים שנולדים מטעויות הופכים לאלמנטים עיצוביים שלפעמים הופכים לעיקר.."

אך תסלחו לי על הבוטות, מה עם האגו?...

מיכל: "במקצוע שלנו האגו הוא הכי בעייתי. אנחנו עושים דברים גדולים ועושים פרויקטים מרשימים ואנחנו חושבים שאנחנו זה הפרויקט.. אגו, זו הטעות הגדולה ביותר של האדריכל. ואדריכל שחושב ככה הוא ללא ספק לא מוכשר וברמה הנמוכה ביותר..

ריקי: "חשוב גם להבין שלעיתים קרובות מדובר בשיקולי תקציב. אנחנו מגיעות עם תוכניות שכוללות את הפנטזיות המקצועיות הכי גדולות שלנו, אך בסופו של דבר גונזות את התוכניות ומתפשרות על רמה נמוכה יותר, מאחר וצריך להיכנע למסגרת התקציבית.. החכמה היא לדעת להתפשר ולעשות את המקסימום מהמינימום"...

כשעוסקים באדריכלות ובעיצוב, יש הרבה שותפים להחלטות – אתן, כל אחת מכן לבד, והלקוח, שלפעמים הוא אחד, לפעמים זוג ולפעמים יותר.. איך משלבים בין הרצונות של כולם?

מיכל: "בנוגע אלינו, נכון שלעיתים יש חילוקי דעות, וכל אחת מנסה לשכנע שהיא הצודקת.. בסופו של דבר, אנחנו מגיעות למקום שהכי נכון מבחינה מקצועית. חשוב להדגיש שוב, כי זו לא מלחמה של אגו, אלא מקצועי לחלוטין..

ריקי: "בסופו של דבר אנחנו מתאימות את עצמנו ללקוח, אם זה בית כנסת מרוקאי – הצבעים יהיו מתאימים לסגנון העדה, אם זה בית כנסת בבית שמש, שם יש קהילה בעברה הייתה מפוארת וקמה עכשיו לתחייה, התאמנו עצמנו לרצון של הלקוח להביא אל בית הכנסת את הניחוח המזרח אירופאי, הם רצו שטיבל, לא סינגוג וכן הלאה..

.
כל הזכויות שמורות RMSTUDIO